Wendy Woods

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Wendy Heather Woods veya Wendy Bruce (d. Bruce, 5 Şubat 1941 - ö. 19 Mayıs 2013), Güney Afrikalı eğitimci ve apartheid karşıtı aktivist. Woods, kocası gazeteci Donald Woods ile apartheid karşıtı faaliyetlerde çalıştı. Her ikisi de 1977'de Birleşik Krallık'a sürgüne kaçtı. Black Sash'ın aktif bir üyesiydi. Sürgünde çeşitli hayır kurumlarıyla çalıştı ve kocasının ölümünden sonra Donald Woods Vakfı'nı kurdu.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Şubat 1941'de Mthatha'da doğdu.[1][2] Okulda başarılı oldu ve bir üst sınıfa geçti. 1958'de 16 yaşında Pietermaritzburg'da kütüphaneci olarak çalışmak için evden ayrıldı. Öğretmen Lisansını kazandığı Trinity Müzik Koleji'ne girdi ve müzik öğretmeni oldu.[1]

Ailesinin Transkei Yakasında bir kırevi vardı, ki ileride evleneceği Donald Woods ile de genç yaşta burada tanışmıştır. Donald ile 1962’de evlendikten sonra Katolikliğe dönmüştür. Eşinin işi sebebiyle East London'a yerleşip bir süre burada yaşadı. Donald ile birlikte 6 çocuk yaptılar, bir tanesi çocukken hayatını kaybetti.

Woods kendisini ve eşini "siyasi olarak geç bilinçlenen kişiler" olarak tanımlıyordu, zira ırkçılığın normal olduğu küçük bir kasabada büyümüşlerdi. Woods yaşı ilerlediğinde Black Sash isimli anti-apartheid bir kadın grubuna katıldı. East London'da Black Sash ile birlikte gösterilere katıldı. Barbara Briceland, Woods’un farklı anti-apartheid gruplarında da aktif olduğunu söylemişti. Woods ayrıca polisten saklanan kişilere yardım ediyordu. Steve Biko'yu da hapiste olduğu dönemde ziyaret etmişti.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "South Africans mourn death of anti-apartheid activist Wendy Woods". The South African (İngilizce). 23 Mayıs 2013. 22 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  2. ^ Herbstein, Denis (1 Ağustos 2013). "Wendy Woods: Activist who with her husband, Donald, struggled against". The Independent (İngilizce). 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019.