İçeriğe atla

Tartışma:Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Makalenin son paragrafı açıkça Gülen cemaati yanlısı yazıldığı için silinmiştir.144.122.251.215 19:00, 20 Mayıs 2008 (UTC)

  • Tarikatların Türkiye'de yasaklanmasından sonra, çoğu kıymetli tarihsel yapılar olan tekke ve zaviyeler boşaltıldı, içlerindeki bir kısım mallar çalındı, binalar yıkılmaya bırakıldı. Cumhuriyet öncesinde felsefesi, müzik ve süsleme sanatları, mimarisi ve adabıyla şehir hayatının bir parçası haline gelmiş olan tasavvuf ve tarikat kültürü şehir kültüründen soyutlandı. Tarikatların bir kısmı faaliyetlerini gizlilik içinde günümüze kadar sürdürmeyi başardılar. Bunların bazıları, teşkilatlanma özgürlüğü olan başka ülkelerde (özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika'da) şubeler açtı. Türkiye'nin demokratikleşme eğilimi gösterdiği dönemlerde, tekke ve zaviyelerin açılması için talepler dile getirilse de, kamuoyunun bir kısmı ve bazı kamu kurumları buna şiddetle karşı çıkmaktadır.

Bu kısmın neresi gülen cemaati yanlısı anlamadım. Yaptığınız değişikliği geri alıyorum.--Martianmister 20:07, 20 Mayıs 2008 (UTC)

Son paragraf[kaynağı değiştir]

Son paragraf taraflıdır. Hangi cemaatin tarafındadır onun tartışması ayrı bir mesele olmakla beraber, içerik doğrulanabilir ve tarafsız olmalıdır. Son paragraf kaynak belirtmeden Türkiye'nin demokratik olmadığı, yazan şahşın uygun gördüğü dönemde demokratikleşmeye başladığı, teşkilatlanma özgürlüğünün ülkede bulunmadığı vb. gibi nereden kanıtlanabileceği belirli olmayan, hakkında tartışılabilecek ifadeler içermektedir. Aslen tekke ve zaviyelerin içinin boşaltıldığı vb. gibi bilgilerin (ve hatta Atatürk'ün sözlerinin) bile kaynak belirtilerek verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle son paragrafta değişiklik yapılmıştır. Lütfen Türkiye ile ilgili görüş eklemek istiyorsanız uygun sayfaya kaynak belirterek ekleyiniz. Yazdığınız içeriğin tarafsız ve doğrulanabilir olmasına özen gösteriniz.

Teşkilatlanma özgürlüğünün olmadığına dair tekke ve zaviyelerin kapatılması hakkındaki kanunun ta kendisi yeterli kaynak değil mi? Filanca 19:51, 24 Temmuz 2008 (UTC)

Ne olarak? Almanya'da da kurulamayacak partiler bile vardir, Italya'da da. Orada da teşkilatlanma özgürlüğü yok mudur? Sonuç olarak, yeterli kaynak değildir. Ayrica lutfen tekrar okuyunuz:

"Kanı" diyerek ise "üzerinde bazı tartışmalar olan bilgi" kastedilmektedir. Bazı durumlarda konu üzerindeki tartışmaların ciddiye alınıp alınmaması üzerinde ortada kalınan durumlar olsa da bazı önermeler oldukça açık bir biçimde kanı niteliği taşır. Örneğin, çalmanın yanlış olduğu bir kanıdır. Beatles’ın dünyanın en büyük grubu olduğu kanıdır. ABD’nin Irak’ı işgal etmesinin doğru olduğunu söylemek bir kanıdır."

Vikipedi'nin kurallari arasindadir. Buna gore sizin begendiniz durumlarda Turkiye'nin demoktatiklestigini, begenmediginiz durumlarda demokratiklesmedigini soyleyemezsiniz. Tartismalar icin forumlari kullaniniz.

  • Merhabalar,
  • Bir uzlaşmaya varılmadan son paragrafın tamamen çıkarılması mümkün değildir. Bahsi geçen paragraftaki bilgileri sadece birilerinin yorumu bulmak da doğru olmaz; elbette karşıt görüşler de olabilir biz bu görüşlerin hepsine yer veririz sonuçta çoğulculuk ile tarafsızlığı yakalayacağız. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 18:44, 27 Temmuz 2008 (UTC)
  • Neumenon'a katılıyorum. Zaten paragrafın şu andaki hali benim düzeltmelerimin bulunduğu halidir. Şu andaki halinin iki tarafın da görüşlerini içerdiğini düşünüyorum. Tabii ki daha iyisi de tarafsızlık korunarak yapılabilir. Herkese iyi çalışmalar.--Neoc
  • Kimse alarma geçmesin yazım hatalarını düzelttim sadece. :) --88.245.79.137 16:32, 29 Temmuz 2008 (UTC).