SSCB Halkın Öğretmeni Madalyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
SSCB Halkın Öğretmeni Madalyası
Madalyanın önden görünüşü
 Sovyetler Birliği tarafından verilir
TürOnur Madalyası
Olası Hak
Sahipleri
SSCB Vatandaşları
Gerekçeulusal eğitim sistemine üstün katkı yapanlara ve, genellikle, çocuklara ve gençlere komunizmi öğretenlere verildi.
Durum"Rusya Federasyonu Değerli Öğretmeni" unvanıyla değiştirilmiştir.
Tanım30 Aralık 1977

SSCB Halkın Doktoru Madalyası(RusçaНародный учитель СССР) SSCB vatandaşlarına verilen bir onur madalyasıdır. 30 Aralık 1977 tarihinde belirlenmiş ve Sovyet Resmi Gazetesinde yayınlanarak resmileşmiştir.[1] Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından (1990) Rusya Federasyonu Ulusal Öğretmeni unvanı değiştirildi. Ödül Sovyet ikincil ya da meslek okullarının öğretmenlerine ve eğitim kurumları tarafından görevlendirilen memurlara, ulusal eğitim sistemine ve çoğunlukla çocuklara ve gençlere komünizmin öğretilmesine değerli katkılar sağlamak amacıyla unvan kazandı.

URSS Eğitim Departmanı veya Milli Eğitim Komitesi tarafından sunulan teklifler sayesinde verildi; Madalyayla birlikte, Yüksek Sovyet cumhurbaşkanlığının diploması verilen insanlara verildi.

Şekil[değiştir | kaynağı değiştir]

Madalya dairesel bir şekle sahiptir ve çapı 30 mm'dir. Ön tarafın orta kısmı, açık kitap ve "Народный учитель СССР" (İnsanlar Öğretmeni SSCB) yazısı ile çevrili bir meşale ile iki bay defne şubesi ve çekiç ve orak simgesi tarafından tutulur.[2] Semboller ve yazıtlar dışbükey harflerle kabartıltı. Madalya, bir iğne ile takıma tutturulmuş tek bir kırmızı ipek saçak (18 mm x 21 mm) üzerine asıldı.

SSCB Sonrası Ödül[değiştir | kaynağı değiştir]

1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra, Rusya bu ödülü "Rusya Federasyonu Ulusal Öğretmeni" unvanıyla tekrar yürürlüğe koymuştur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2016.