Muhsin Bey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Muhsin Bey
Filmin sinema afişi
YönetmenYavuz Turgul
YapımcıAbdurrahman Keskiner
SenaristYavuz Turgul
OyuncularŞener Şen
Uğur Yücel
Şermin Hürmeriç
Sönmez Yıkılmaz
Kemal İnci
Erdoğan Sıcak
Tayfun Çorağan
MüzikAtilla Özdemiroğlu
Görüntü yönetmeniAytekin Çakmakçı
StüdyoUmut Film
CinsiSinema filmi
TürüAile, Dram, Duygusal, Komedi, Macera
RenkRenkli, 35 mm
Yapım yılı1987
Süre119 dakika[kaynak belirtilmeli]
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Muhsin Bey, 1987 yapımı, Yavuz Turgul'un yazıp yönettiği filmdir. Oyuncular Şener Şen ve Uğur Yücel, sinema çevrelerine göre bu film ile oyunculuklarının zirvesine çıkmışlardır.[kaynak belirtilmeli] Film yine birçok otoriteye göre Türk sinema tarihinin en başarılı filmlerindendir.[kaynak belirtilmeli] Filmin yüksek çözünürlüğe sahip bir kopyasını yapmak üzere Mimar Sinan Üniversitesi çeşitli çalışmalar yapmıştır. Filmin görüntü ve sesi yenilenmiş ancak orijinalinden 20 dakika eksik olan bu kopya rağbet görmemiştir.[1]

Filmden bir sahne.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film; prensiplerine bağlı eski bir müzik yapımcısı olan Muhsin Bey ve şöhret olmak isteyen Ali Nazik ismindeki saf delikanlının basit macerası olarak başlayıp, Muhsin Bey'in yaşam ve onur mücadelesine dönüşen olayları konu almaktadır.

Sinopsis[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhsin Bey, Beyoğlu'nda yaşayan bir organizatör olarak şarkıcılara çalışacak yer aramaktadır (pavyon, gazino, kaset vs). Bir İstanbul beyefendisi tipinde ve biraz huysuz olsa da (diş ağrısından olabilir) kendi deyimiyle "orta direk" olarak hayatını sürdürmektedir. Ev sahibesi Madam Ağavni ve karşı komşusu Sevda Hanım ile arası iyidir. Sevda Hanım'ı sevse de kendisine bir türlü açılamamaktadır. Ayrıca kendisine pavyonda şarkı söylemesi için (konsomatrislik yapmadan) yardımı dokunmuştur. Çırağı Osman'ın kirayı at yarışına harcaması sonucu parası olmadığı için ofisinden çıkmak zorunda kalan Muhsin Bey, işlerini evinin yakınındaki kıraathanede yürütmeye başlar. Bu durum bir nevi meslektaşı olan Şakir tarafında alay konusu edilir. Bu sırada kıraathaneye Urfa ağzıyla konuşan biri gelir ve Muhsin Bey'i sorar. İsminin Ali Nazik olduğunu, kendisinin emmisinin Muhsin Bey'le asker arkadaşı olduğunu söyler. Türkücü olduğunu söyleyen Ali, Muhsin Bey'den yardım ister. İşleri kesat giden Muhsin yeni yatırıma girmekte isteksiz olduğundan Ali'yi kovar. Ancak Ali, Muhsin Bey'i takip etmeye başlar ve evinin etrafında dolaşır. Yağmurun yağdığı gece Muhsin Bey Ali'yi evine alır. O gece diş ağrısı artan Muhsin Bey fenalaşır. Bunun üzerine Ali Muhsin Bey'i dişçiye götürür ve dişçi Muhsin Bey'in dişini çeker. Ertesi sabah ağrıdan kurtulan Muhsin Bey, Ali'nin söylediği türküyle uyanır. En sonunda yumuşamaya başlayan Muhsin Bey Ali Nazik'in hikâyesini dinler. Fakir bir aileden gelen Ali, türkücü olmak istediğini söyleyince ailesiyle kavgalı olur ve emmisinin tavsiyesiyle İstanbul'a kaçar (Muhsin Bey'i bulmaya). Kıraathaneye giden Muhsin Bey, Ali Nazik'i türkücü yapmaya karar verir. Öncelikli planları Ali'yi gazinoya ve TRT'ye çıkarmaktır. Gazino için Arap Celal'in mekanını ayarlarlar ve yakın arkadaşı bir başka gazinocu Laz Nurettin'i Ali Nazik'i dinlemesi için ikna eder. Televizyon için de çırak Osman birini ayarlar. Ayarladığı adam şüpheli tavırlarla kıraathaneye gelir. Ali'yi TV'ye çıkarmak için 50000 lira ister ve parayı dikkat çekmeyecek bir şekilde (masanın altından) teslim alır. Bu arada Ali ile ev arkadaşı olan Muhsin Bey Ali'yle hayallerini, fikirlerini (Türk Sanat musikisi sevgisi, arabesk nefreti) paylaşır. Akşamında Arap Celal'in gazinosunda sahne alan Ali heyecandan türküyü detone ve sözlerini unutarak okur. Bunun sonucunda Laz Nurettin Ali'yle alay eder. Muhsin Bey sinirli bir şekilde Sevda Hanım ve Ali ile eve döner.

Film hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Yavuz Turgul birçok defa Muhsin Bey'in en sevdiği filmi olduğunu belirtmiştir.

Film toplumun ve İstanbul'un dönüşümünü somutlaştıran başarılı bir yapıt kabul edilir. Karakterler birbirlerine karşı çeşitli çatışmalarla yazılmış, hepsinin dönüşüm içindeki konumu ayrı ayrı işlenmiştir. Kırdan kente göçle haliyle değişen İstanbul atmosferi Muhsin Bey'in sözlerine de yansır. "İstanbul artık kebap kokmaktadır." Filmin seyri boyunca giderek boyut kazanan, birbirlerinden yeri geldikçe uzaklaşan Muhsin Bey ve Ali Nazik karakteri, müziğin de değişen toplumsal dinamiklerle evrilmiş olduğunu kendi deneyimlerinde görürler. Karakterlerin zaman zaman ortak noktalarda buluşup zaman zaman fikirde ayrıldığı bu hikâyenin sonunda, birinin diğerine içinde bulunduğu durum itibarıyla galip geldiğini söylemek güçtür. Muhsin Bey, Ali Nazik'e göre daha aşağı bir konumda kalmış izlenimi olsa da, filmin senarist ve yönetmeni Yavuz Turgul'a göre "o gazinonun neon ışıklı tabelalarında dördüncü beşinci sıralarda yer almaya devam edip, belki de beş on yıl sonra izbe bir otel odasında uyuşturucudan ölmüş olacaktır."[2]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Teknik Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

1988 St. Sebastian Ödülü,

İlk gösterim[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mayıs, 1987

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2015. 
  2. ^ Can Bediroğlu (2016). "Değişen Dünya Değişmeyen Adam Muhsin Bey". Film Hafızası. 5 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller
Önce gelen:
Aaahh Belinda
Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Film Ödülü
1987
Sonra gelen:
Gece Yolculuğu