Draba mingrelica

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Draba mingrelica
Korunma durumu

Neredeyse tehdit altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Brassicales
Familya: Brassicaceae
Cins: Draba
Tür: D. mingrelica
İkili adlandırma
Draba mingrelica
Schischk., in A.A.Grossheim, Fl. Kavkaza 2: 191 (1930).

Draba mingrelica, Boris Şişkin tarafından tanımlanmış, turpgiller familyasından bir bitki türüdür. Adını Batı Gürcistan'ın otokton halkı Megrellerden almıştır.

Bu tür, D2 kriteri kapsamında Hassas olarak nitelendirilmeye yakın olduğu için Tehdit Altında olarak listelenmiştir. Alp bölgesindeki kireçtaşı kayalık alanlarda beş ila yedi yerde bulunur ve bu nedenle, yol inşaatı ve küresel iklim değişikliğinin makul tehditler veya stokastik olaylar olarak tanımlanan insan faaliyetlerinin etkilerine eğilimlidir ve belirli bir süre içinde tehdit edilebilir. Ayrıca, oluşum kapsamı (EOO) ve kullanım alanı (AOO) ile sınırlı bir dağılıma sahiptir. Sırasıyla 3.000 km2 ve 70 km2'dir. Halihazırda Hassas veya Tehlike Altında olabileceğinden, türlerin yeniden değerlendirilmesinden önce türlerin popülasyon durumunun yanı sıra tehditler ve habitatın incelenmesi gerekir.

Bu tür Gürcistan'a özgüdür. Svaneti (Orta Büyük Kafkasya, Svaneti Kafkasya ve Urashi vadisi), Samegrelo (Egrisi silsilesi) ve Imereti (Nakerala silsilesi) floristik bölgelerinde görülür. Alp kuşağında 1.800-2.100 m yükseklikte kireçtaşı kayalık alanlarda yetişir.

Yol yapımı ve küresel iklim değişikliği makul tehditlerdir. Hiçbir koruma eylemi mevcut değildir. Nüfus sayıları, aralık, nüfus eğilimleri, habitat durumu, tehditler ve koruma önlemleri ile alanların korunmasına ilişkin araştırmalara ihtiyaç vardır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shetekauri, S. (2014). "Draba mingrelica". The IUCN Red List of Threatened Species. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T200137A2635942.en. 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]