Besvica

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kuzey Makedonya'nın Güneydoğusunda bir köy. Bu izole dağ köyü Vardar bölgesindedir ve Demir Kapı'nın güney kısmında bulunur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy,Osmanlı İmparatorluğu döneminde Demir Kapı kilisesinin güney kısmından Konopiste köyüne uzanan sıralı yolların geçiş noktasında bulunmaktaydı. Bu yollar 1.Dünya savaşı sonrasında Fransızlar tarafından geliştirilmiştir. Bir zamanlar köy nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktaydı. Tüm Balkanlarda olduğu gibi; Balkan savaşları,1956'daki büyük göç ve sonrası olmak üzere 3 büyük göç dalgası geçiren köyde şu an hiç Müslüman bulunmamaktadır. 1955-56'daki Türkiyeye yapılan göçler,Yugoslavya'daki komünist rejimin dini yasaklayacağı iddiaasıyla gerçekleşmiştir. Balkan savaşları ve II. Dünya Savaşı yıllarında Bulgarlar tarafından işgale uğrayan köyde çoğunluğu müslüman birçok insan katledilmiş,eziyete uğramıştır. Özellikle erkek çocuklarını arayıp bulan Bulgarlar toplu infazlar gerçekleştirmişlerdir. Buna karşı Besvica köyü erkekleri Tito'nun Partizanlarına katılıp faşist güçlere karşı savaşmışlardır. Savaş yıllarında köyün içme suyu kullanılamaz hale gelmiştir. Savaş yıllarında hayatını kaybedenler için köy meydanında Yugoslavya döneminden kalan,ölenlerin adlarının yazdığı anıt bulunmaktadır. Demir Kapı eyaletindeki 2 camiden biri burada bulunmaktaydı.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Güneydoğu Makedonya'da bulunan bu dağ köyü,Yunanistan sınırına 30 km uzaklıktadır. Rakım 270 metredir. Demir Kapı'dan Konopiste köyüne ve Kozuf Dağı'na uzanan yoldaki geçişi sağlayan ilk köydür. Uzun yıllar,Demir Kapı ve güneydeki köyler arasında ulaşımı sağlayan bir merkez konumundaydı. Yol üzerindeki diğer köyler; Barovo,Krnjevo,Gorna Bošava,Dolna Bošava,Konopiste'dir.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Karasal iklime sahip olduğundan kışlar soğuk ve kar yağışlı,yazlar ise Ege'ye yakın olmasından dolayı sıcak geçmektedir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2002 nüfus sayımına göre, 18 kişi yaşamaktadır.

Etnik Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nüfusun tamamı Makedonlardan oluşur.

Dini Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nüfusun tamamı Ortodoks Hristiyandır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]