Ücretsiz yazılım

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ücretsiz yazılım ya da freeware, herhangi bir özellik ve süre kısıtlaması olmadan ücretsiz olarak kullanılabilen, çoğunlukla özel mülk (özgür olmayan) bir lisans ile lisanslı[1] yazılımlara verilen genel addır. Kullanıcının belirli bir süre sonra yazılımı kullanmaya devam etmek için ücret ödemek durumunda olduğu sharewareden farklı olarak tamamen ücretsizdir. Terimin kabul edilmiş açık bir tanımı yoktur.[1]

Bu tür yazılım lisansları, yazılımın bireysel kullanıcıların ücretsiz olarak kullanılmasına imkân verirken, ticari kullanım için üreticisinden izin istenilmesi ve ücret ödenmesi gibi hükümler barındırabilir.

Bu Euler diyagramı freeware yazılım ile özgür ve açık kaynak kodlu yazılım arasındaki ilişkiyi gösteriyor: David Rosen'a göre açık kaynak/özgür yazılım (turuncu) her zaman olmamakla birlikte genelde ücretsizdir. Genel olarak freeware yazılımlar ise nadiren kaynak kodlarını açarlar.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce karşılığı olan freeware terimi ilk kez, yarattığı PC-Talk ismindeki iletişim yazılımını geleneksel yollardan pazarlamayı pahalı bulduğu için alternatif pazarlama yolları arayan Andrew Fluegelman tarafından kullanılmıştır. Fluegelman önceleri, bu terimi bir marka gibi kullanmıştı; fakat daha sonra terimin bu anlamda kullanımı terkedilmiştir. Fluegelman aslında PC-Talk yazılımının dağıtımını bugün shareware olarak bilinen bir yolla yapmıştı.

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda popüler bazı freeware yazılımlardan örnekler verilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Gnu.org'de Freeware başlığı". 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2016. 
  2. ^ Rosen, David (16 Mayıs 2010). "Open-source software is not always freeware". wolfire.com. 20 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]