İçeriğe atla

Wagner Tartışmaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Richard Wagner

Alman besteci Richard Wagner yaşamı boyunca tartışmalı bir figürdü ve ölümünden sonra da böyle devam etti.[1] Bugün bile birçok kişinin zihninde Nazizm ile ilişkilidir ve operalarının sıklıkla Alman milliyetçiliğinin erdemlerini methettiği düşünülmektedir. Yazar ve Wagner araştırmacısı Bryan Magee şunları yazdı:

Bazen kültürümüzde birbirinden neredeyse farkedilemeyecek kadar farklı iki Wagner olduğunu düşünüyorum: onun çalışmalarını bilenlerin sahip çıktığı Wagner ve onu sadece isimi ve şöhretiyle tanıyanlar tarafından hayal edilen Wagner.[2]

Bu algıların çoğu Wagner'in bir dizi konuda yayınladığı görüşlerden kaynaklanmaktadır. Wagner, hayatı boyunca çok çeşitli konularda denemeler ve broşürler yayınlayan üretken bir yazardı.[3] Wagner'in yazı tarzı, fazla ayrıntılı, karışık ve tumturaklıdır ki bu onun görüşleri hakkındaki karışıklıkları büyük ölçüde etkilemiştir. Yazılarının birçoğu, özellikle o tarihte Yahudilerin Alman kültürü ve toplumu üzerindeki etkisi üzerine eleştirel bir görüş olan makalesi Das Judenthum der Musik (Müzikte Yahudilik), kötü bir şöhret yakaladı. Son yıllarında yazdığı makaleler de tartışmalıydı ve birçok okuyucu onları ırkçı düşünceleri tasvip etmek için kullanmaktadır. Bazı yorumcular ayrıca Wagner'in bazı operalarının Yahudilerin olumsuz karikatürlerini içerdiğine inanıyorlar.

Wagner, Nazi döneminde Adolf Hitler'in en sevdiği bestecilerden biri olarak yüceltilmişti. Wagner'in tarihsel algısı o zamandan beri bu ilişkiyle lekelendi ve Wagner'in yazılarının ve operalarının Nazi Almanyası'nın oluşumunu nasıl etkilemiş olabileceğine dair tartışmalar vardır.

Son olarak, Wagner'in hayatının hem başlangıcı hem de sonu - babalığı ve ölümü konusunda tartışmalar var. Yasal babası Carl Friedrich Wagner'den ziyade Ludwig Geyer'in oğlu olduğu öne sürülüyor ve biyografilerinden bazıları Wagner'in Geyer'in Yahudi olduğuna inandığını öne sürüyor. Ölümcül kalp krizinin karısı Cosima ile bazılarının aşk ilişkisi olduğunu iddia ettiği şarkıcı Carrie Pringle üzerine bir tartışmaya müteakip gerçekleştiğine dair bir inanç da var.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Atıflar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Millington, Barry (Ed.) (1992).
  2. ^ Magee, Bryan (2002).
  3. ^ Many of Wagner's writings are available online in English translations at The Wagner Library 21 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Millington, Barry (Ed.) (1992). The Wagner Compendium: A Guide to Wagner's Life and Music. London: Thames and Hudson Ltd. ISBN 0-02-871359-1.
  • Magee, Bryan (2002). The Tristan Chord. New York: Owl Books. ISBN 0-8050-7189-X. (UK Title: Wagner and Philosophy, Publisher Penguin Books Ltd, ISBN 0-14-029519-4).