Protrüzyo Asetabuli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
UzmanlıkRomatoloji Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Protrusio asetabuli, asetabulumun nadir bir bozukluğudur. Asetabulum, femur başını içine alan ve küre-soket şeklindeki kalça ekleminin soket bölümünü oluşturan yapıdır. Pelvis, üç kemik, ilium, ischium ve pubisden oluşur. Protrusio deformitesinde femur başının mediale yer değiştirmesi söz konusudur. Femur başının mediali, ilioischial çizginin medialine taşmıştır. Asetabulum derinliği çok artmış ve bu sebeple femur başı pelvis içine girmiştir.[1]

Belirti ve bulgular[değiştir | kaynağı değiştir]

Protrusio asetabuli asemptomatik olabilir. Eklem hareket açıklığının sınırlandırılması, ağrı ile birlikte en erken işarettir.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Protrusio asetabuli, prime ve sekonder olmak üzere iki türe ayrılır.

Primer protrusio asetabuli, orta yaşlı kadınlarda progresif protrusio ile karakterizedir ve osteoartrit ile ilişkili olabilir. Ailesel olabilirler.

Sekonder protrusio asetabulinin nedenleri arasında femur başı protezi, cup artroplasti, septik artrit, kalça kırıklı çıkığı veya total kalça protezi ameliyatı bulunur.

Protrusio asetabuli tek taraflı veya iki taraflı olabilir.

Tek taraflı protrusio asetabuli tüberküloz artriti, travma veya fibröz displazi nedeniyle olabilir.

Bilateral protrusio asetabuli'ye romatoid artrit, Paget hastalığı veya osteomalazi neden olabilir.[2]

Ek olarak, protrusio asetabuli Paget hastalığı, Marfan sendromu,[3] romatoid artrit, ankilozan spondilit ve osteomalazide bilateral olarak prezente olabilir.

Prognoz[değiştir | kaynağı değiştir]

Protrüsio, femur boynu pelvise çarpana kadar ilerleyebilir.

Tedavi[değiştir | kaynağı değiştir]

Artroskopik cerrahi (veya açık eklem cerrahisi) etkili bir tedavidir. Şiddetli ağrı veya önemli eklem kısıtlaması durumunda eklem replasman cerrahisi gerekebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The aetiology of protrusio acetabuli. Literature review from 1824 to 2006". Acta Orthop Belg. 72 (5). 2006. ss. 524-9. 
  2. ^ Dahnert's Radiology
  3. ^ "Protrusio acetabuli in Marfan syndrome. History, diagnosis, and treatment". J Bone Joint Surg Am. 88 (3). 2006. ss. 639-46. [ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıflandırma