İçeriğe atla

Panayia tis Asinu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Panagia Phorviotissa

Panagia tis Asinou (Yunanca: Παναγία της Ασίνου) ya da Panagia Forviotissa (Yunanca: Παναγία Φορβιώτισσας) Kıbrıs'ta Kıbrıs Kilisesi'ne bağlı hizmet veren kilisedir. 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliselerinden birisidir.[1]

Nikitarinin 5 kilometre güneyinde, Trodos Dağları'nda bulunan kilise Meryeme adanmıştır. Önceki dönemlerde bir manastıra ait olduğu tahmin edilen kilisenin manastırı, 18. yüzyılda terk edilmiştir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Kiliseye ismini veren Forviotissa (Φορβιώτισσα) bölgede bolca yeşeren sütleğengillerden türetilmiştir. Asinou (Ασίνου) isminin ise antik bir yerleşim yeri olan Asine (Ἀσίνη) adlı bir köyden geldiği düşünülmektedir.

Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mimari[değiştir | kaynağı değiştir]

Tek nefli ve tonozla örtülmüş kilisenin apsisi ile birlikte 12. yüzyılın başlarında inşa edildiği, bir kubbe ile örtülen Narteks ve kuzey-güney apsislerinin 12. yüzyıl sonunda eklendiği tahmin edilmektedir. Ahşaptan yapılmış çatısı sık sık değiştirilen kilisenin şu anki çatısı 1959 yılında yapılmıştır.[2]

Freskler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kilise içerisinde bulunan duvar resimlerinin bazıları 12. yüzyıla tarihlenirken bazıları 14. yüzyıla tarihlendirilmişlerdir. Güney duvarı nişinde bulunan bir yazıt, duvar resimlerinin 1105/1106 yılında Nikolaos Ischirios isimli bir bir usta tarafından I. Aleksios Komnenos döneminde bitirildiğini aktarmaktadır.

Doğu apsisinde bulunan Son Akşam Yemeği tasvirinde İsa, Yuhanna'ya şarapla dolu altın bir kap uzatmaktadır. Yahuda ise bu tasvir içerisinde başka bir yere bakarken görülmektedir. Kuzey duvarının en batıda kalan nişinde meşhur Kırk Şehitler Olayı tasvir edilmiştir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ UNESCO World Heritage Centre. "Painted Churches in the Troodos Region". whc.unesco.org (İngilizce). Erişim tarihi: 2017-06-24.  16 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 16 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2019. 
  2. ^ Christodoulos Hadjichristodoulou und Diomedes Mirianthefs: Die Kirche Panagia tis Asinou. 2. Auflage. Bank of Cyprus Cultural Foundation, Nikosia 2011.