Cape hat açıklığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cape hat açıklığı 3 Ft 6 inç kullanan ilk şehirlerarası yolcu demiryolu Norveç'te Carl Abraham Pihl tarafından inşa edilmiştir. Ondokuzuncu yüzyılın ortalarından itibaren, İngiliz İmparatorluğu'nda hat açıklığı yaygınlaştı. Cape Government Railways için standart ölçü olarak kabul edildiği için "Cape Gauge" olarak da biliniyordu. Yeni Zelanda'da demiryolu taşımacılığı, Japonya'da demiryolu taşımacılığı ve Tayvan 'da standart olarak kabul edildi.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

1795: Açıklığı kullanan ilk demiryollarından biri, 1795 yılında atlı vagon olarak inşa edilen İngiltere'deki Little Eaton Gangway idi. İngiltere ve Galler'deki diğer vagonları da on dokuzuncu yüzyılın başlarında inşa edildi.

1809: Silkstone Waggonway açıldı ve Barnsley Kanalı 'nı Huskar Çukuru dahil olmak üzere kömür ocaklarına bağladı. 1862: 1862'de Norveçli mühendis Carl Abraham Pihl, Norveç 'te Røros Hattı 'nda ilk Cape hat açıklıklı demiryolunu inşa etti.

1865: 1865'te Queensland Demiryolları inşa edildi. Açıklık, İrlandalı mühendis Abraham Fitzgibbon ve danışmanlık mühendisi Charles Fox tarafından tanıtıldı.

1867: 1867'de Castillo de Buitrón madeninden İspanya'nın Huelva kentindeki San Juan del Puerto iskelesine giden demiryolunun inşaatı başladı. Demiryolunun açıklığı Cape hat açıklığı idi. 1868: 1868'de Charles Fox inşaat mühendisi Edmund Wragge 'dan Kosta Rika'da demiryolu[ taşımacılığı Kosta Rika'da demiryolu araştırmasını ister.

1871: 1871'de Kanada Toronto, Grey ve Bruce Demiryolu ve Toronto ve Nipissing Demiryolu açıldı, Pihl ve Fitzgibbon tarafından terfi ettirildi ve Wragge tarafından Fox'un mühendisi olarak araştırıldı. Kanada'nın Prince Edward Adası eyaleti, 3 ayak 6 ağını kurmaya başladı.

1872: Ocak 1872'de Robert Fairlie "Demiryolları Olsun Ya da Olmasın: Dar Hat, Verimlilikle Ekonomi v. Geniş Hat, Savurganlıkla Maliyet" adlı kitabında Cape hat açıklığı'nı kullanılmasını savundu.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]