İçeriğe atla

Afro-Ekvadorlular

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Afro-Ekvadorlular
Afroecuatorianos
Toplam nüfus
2010 nüfus sayımına göre Ekvador nüfusunun %7.2'si (yaklaşık 1.042.800 kişi)[1]
Önemli nüfusa sahip bölgeler
ağırlıklı olarak Esmeraldas ili
Diller
Din
ağırlıklı olarak Roma Katolikliği

Afro-Ekvadorlular, bir etnik ya da sosyal grubun üyesi olan Ekvadorluların ataları fetih ve koloni döneminde İspanyollar tarafından köle olarak getirildi. 2011 nüfus sayımına göre, siyahlar ve melezler ülke nüfusunun %7,2'sini temsil ediyordu.[2]

Afro-Ekvador kültürü öncelikle ülkenin kuzeybatısındaki kıyı bölgesinde bulunur; bu nüfusun çoğunluğu (%70'i) Esmeraldas ilinde ve Imbabura ilindeki Valle del Chota'da yaşamaktadır. Ayrıca Quito ve Guayaquil'de de bulunabilirler. Ekvador dışındaki en bilinen kültürel etkisi, farklı bir marimba müziği türüdür.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğu Afro-Ekvadorlu, 16. yüzyılın başlarında Ekvador'a getirilen köleleştirilmiş Afrikalıların torunlarıdır. Kölelikten kaçan birçok Afro-Ekvadorlu Esmeraldas'a göç etti ve burada yerleşimler kurarak yerli nüfusla karıştılar. Bu melezlerin torunları da Zambo olarak bilinir. Daha sonra Ekvador'un diğer bölgelerine giderek daha fazla yerleştiler, ancak çoğunluk hala Esmeraldas'ta yaşamaktadır.

Ayrımcılık[değiştir | kaynağı değiştir]

1851'de kölelik kaldırılmış olsa da, Çoğu yoksulluk içinde yaşayan Afro-Ekvadorlular ciddi ayrımcılığa maruz kalmaya devam ettiler. Ayrımcılık ve yoksulluk ile mücadele etmek için Afro-Ekvadorlulara odaklanan kalkınma projeleri ve insan hakları örgütleri bulunmaktadır.[3]

Dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekvador'daki Afro-Ekvadorluların eyaletlere göre dağılımı
  10% - 99%
  5% - 10%
  2% - 5%
  0% - 2%
  Veri yok

2010 nüfus sayımına göre, Afro-Ekvadorlu nüfusu ülke nüfusunun %7,2'sini temsil ediyor. Afro-Ekvadorluların en yüksek olduğu il ise %43,9 ile Esmeraldas ilidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Resultados del Censo 2010". 24 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021. 
  2. ^ "The World Factbook — Central Intelligence Agency". 12 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Assessment for Blacks in Ecuador". 22 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.